marți, 16 iunie 2015

Despre cum nu am ratat o literatura grozava, de Angela Baciu - la Carturesti Verona

Poeta si publicista Angela Baciu lanseaza cartea de interviuri

   "DESPRE CUM NU AM RATAT O LITERATURA GROZAVA" publicata la Editura "Junimea" (Iasi) la Libraria CARTURESTI VERONA, Bucuresti
                             
Vineri 19 iunie 2015, ora 18.00,
Libraria Carturesti Verona, Bucuresti


Invitati scriitorii:

NORA IUGA
VALERIU MIRCEA POPA
OCTAVIAN SOVIANY
MIHAIL GALATANU

Director Editura Junimea: LUCIAN VASILIU

Va asteptam!


Angela Baciu este poet, publicist, jurnalist si promotor cultural.
Turneul de promovare a cartii de interviuri, publicata la editura Junimea, a inceput pe 14 martie 2015 la Targul de Carte “Librex” autoarea intalnindu-se cu cititorii la Iasi, Piatra Neamt, Chisinau, Galati, Braila, Barlad, Campina, Ploiesti, Constanta, Mamaia, Busteni, Targul de Carte “Bookfest” Bucuresti.
Cartea va fi lansata si la Zilele Eminescu 13/15 iunie Botosani, la Suceava, Craiova, s.a.
Angela Baciu este membru in Uniunea Scriitorilor din Romania, Filiala Iasi, Reprezentant zonal, autor a 16 carti de poezie, publicistica si literatura pentru copii si doua carti in curs de aparitie.
In anul 2011 Revista Avantaje a numit-o “Femeia Anului” pentru implicare in proiecte sociale si caritabile.
Foto coperta carte interviuri: Adrian Mociulschi
Afis: Adquest Image

Eveniment organizat sub egida U.S.R, Filiala Iasi.
Va asteptam!

                                                             ***

             ‘Sunt onorata sa ma intalnesc cu cititorii mei din Bucuresti la Libraria “Carturesti Verona”, un loc atat de drag mie, spatiul in care ma voi intalni cu toti prietenii mei reali si virtuali, vom bea o cafea impreuna si vom povesti despre scriitori si fabuloasele lor povesti de viata” (Angela Baciu)


                             De ce sa cititi aceasta carte de interviuri?!

         *   „Angela Baciu scrie cu farmec despre oamenii care dau măreție creației româneşti, prin faptul că viața şi supliciile lor devin poveşti ce aşază literatura română în universalitatea culturii. Drumul de la viață la literatură, şi reciproc, e prilej de dialoguri şi de revelații. Prin celebrele sale Dialoguri, Angela Baciu e unul din cei mai buni cronicari ai vremurilor noastre.” (Angela Furtună)

         * “Angela Baciu a ajuns târziu la maturitate poetică (o spun eu, care n-am ajuns la maturitate decât târziu sau, cine ştie, poate n-am ajuns chiar deloc). La început, scria cu sensibilitatea - şi atât. Era o poetă a ingenuităţii.
A trebuit să treacă prin multe, prin încercări destinale, prin oameni, prin Nora Iuga, prin Radu G. Ţeposu, Cezar Ivanescu etc. Toate acestea au înţelepţit-o. Astfel se face că a început să se exprime cu mai mare coerenţă după borna 40 a existenţei sale. Mă bucur că am avut răbdare şi am aşteptat-o. Într-un fel, ea o evocă şi o repetă pe Nora Iuga, a cărei afirmare a sporit o dată cu trecerea anilor. Angela Baciu abia de acum începe să spună ce are de spus.
Este un om minunat, o femeie minunată…
Este prizoniera acestui paradox, fiindcă este un personaj literar cu evoluţie, iar nu static. Viaţa nu a fost foarte generoasă cu ea. Harul, însă, da. Şi ea face, acum, drumul de la o poetă obişnuită, simplă, "oarecare", la una căreia i s-a îngăduit accesul către esenţe. Şi nu sunt multe persoane, pe lume, binecuvântate cu o asemenea şansă.” (Mihail Galatanu)

            * Cinste autoarei acestor convorbiri, pentru că, prin străduinţa ei, cititorii ne pot vedea aşa cum suntem , nu cum am vrea să fim…” (Adrian Popescu)

          * “Cât despre domnia ta, Angela Baciu, dincolo de harul poetic, cred că ai vocaţia dialogului, iar cele trei volume de interviuri cu personalităţi din toate generaţiile şi de toate tendinţele, pe care ni le dăruieşti cu trudă şi generozitate, se arată a fi şi o istorie vie a vieţii noastre literare din ultimele două decenii.
Ceea ce nu-i puţin lucru.” (Thedor Codreanu)

                                                                        ***

                                              De ce am scris aceasta carte?

Intotdeauna am fost fascinata de omul-scriitor, de poetul-calator-fara-varsta, de mana poetului, de toate “secretele” dintr-un laborator de creatie. Cand si unde se naste scriitorul? de ce si pentru cine scrie? isi cunoaste publicul? ce asteptari are de la critici? sunt citite cartile? ce inseamna poezia? de ce e singur poetul? ce il inspira pe scriitor? poetii sunt timizi? pot deveni scriitorii personajele-din-carte? e sarac artistul? cand mor unde ajung poetii?...intrebari unele cu raspuns, altele fara…
Am inceput aceasta noua carte de interviuri DESPRE CUM NU AM RATAT O LITERATURA GROZAVA (publicata la editura Junimea din Iasi)  promitandu-mi mie si cititorului ca nu voi renunta la dialog, la dorinta de a-l cunoaste pe artist asa cum e el. Si atunci mi-a venit ideea sa-i transform pe interlocutorii mei in “personaje de poveste” – o poveste despre vieti de domni si doamne, despre scriitori din diferite generatii, pe care ii leaga ceva pretios: prietenia literara si cuvantul scris.
Va veti intalni cu Norman Manea, Nora Iuga, Constantin Abaluta, Ana Blandiana, Leo Butnaru, Adrian Alui Gheorghe, Angela Furtuna, Lucian Vasiliu, Liviu Antonesei, Mihail Galatanu, Horia Garbea s.a. (si nu va spun mai multi autori sa fiti curiosi sa cititi cartea!).
Am folosit interviul-portret/interviul de personalitate, care rezidă în faptul că se urmăreşte povestea unei vieti, sau a unei cariere, pe scurt, a personalităţii celui intervievat. Din dorinta de a-l cunoaste mai usor pe cel intervievat, de a afla lucruri mai putin stiute atat din viata scriitoriceasca a acestuia, cat si din cea personala.
Cartea poate fi si o poveste-experiment, poveste-joaca despre cum poti sa-l descoperi pe celalalt ascultandu-l rabdator intr-un fotoliu, privindu-i miscarile, siguranta pasilor din propria casa, sau cum este privit de ceilalti pe strada, cate cuburi de zahar pune intr-o cafea, sau cum se descurca stangacii intr-o lume de dreptaci. Jurnalistul şi scriitorul, faţă în faţă. Intervievator şi intervievat. Fiecare il cunoaste pe celalalt si, pornind de la ideea prieteniei literare, se ajunge la descoperirea omului, artistului si chiar a literaturii. Un univers cultural în câteva zeci de minute. Clipe magice, trăite live, deopotrivă cu cititorul.       Toţi trei descoperim împreună cum se apropie oamenii prin dialog si cuvant, marturisiri si trăiri semnificative.
O poveste-calatorie despre impliniri, credinte, calatorii, mari iubiri si dezamagiri, despre cine poate primi Premiul Nobel, despre debuturi, amintiri din tinerete si spaime la batranete, repere in literatura, despre intamplari uitate si dialoguri cu cei plecati la ingeri, imaginate poate, despre nelinisti, melancolii …despre…ei, despre multe.
Constat ca si aceasta este o carte inca neterminata, pentru ca, se pare, arta conversatiei naste mereu dorinta de a mai vorbi, de a mai intoarce o fila…dupa un dialog inceput timid in fata unei cesti de cafele vine altul, si apoi altul…

           Urmeaza amintirile, povestirile mele despre scriitorii pe care i-am cunoscut…
Ei, da. Amintirile vin de-a valma. Oameni si povestile lor. Oameni si destine.

Dar, despre toate acestea, in urmatoarea mea carte…(Angela Baciu)

Rolul femeii in societate, 19 iunie 2015, Zonta Club Valea Prahovei si Revista Avantaje - premii de excelenta



Comunicat / invitatie:
Pe 29 iunie  2015 Zonta Club Valea Prahovei serbează 2 ani de la cartarea și recunoașterea oficială a Clubului cu nr. 1916, de către organizația mamă din SUA.
Zonta Club Valea Prahovei, alături de Revista AVANTAJE are plăcerea de a vă invita, pe
                        19 iunie 2015, între orele 15:30-17:30,
              la Clădirea Ugir 1903, Sala Oglinzilor, de pe strada George Enescu nr. 22-24, la evenimentul
-          ROLUL FEMEII IN SOCIETATE –

 în cadrul căruia se vor acorda câteva premii de excelență:
- pentru Jurnalism social;
- pentru implicare în comunitatea locală,
- pentru voluntariat;
- pentru promovarea culturii
          La premiul de cultură va fi premiată  scriitoarea Angela Baciu, care ne-a pregatit și o surpriză: noua ei carte de interviuri “Despre cum nu am ratat o literatura grozava” (editura Junimea) din care va citi câteva fragmente.
Întrucât Zonta Internațional prețuiește valorile și promovează statutul femeii, prin servicii și advocacy, evenimentul constă în strângere de fonduri pentru susținerea femeilor aflate în dificultăți.
Astfel, invitația, în valoare de 100 de lei, cuprinde participarea la eveniment, cartea Angelei Baciu cu autograf personalizat și participarea la o tombolă cu un premiu surpriză.
(foto eveniment: Amalia Suruceanu)

Vă invităm să ne confirmați participarea la adresa office@comm-on.ro, până pe 16 iunie 2015.

Asociatia Zonta Club Valea Prahovei , a luat fiinta in februarie 2013 ,in baza OG26/1990 .
Este o asociatie apolitica, neguvernamentala care promoveaza statutul femeii prin servicii si advocacy.Membrele clubului, sunt femei- care activeaza in domenii diferite de activitate, profesioniste, cu cariere bine definite.Este al patrulea club Zonta deschis in Romania .
Asociatia este afiliata la organizatia Zonta International-   infiintata in SUA in anul 1919, care are un nr. de peste 30.000 membre si activeaza in 67 de tari. Cluburile constituite la nivelul fiecarei tari,sunt independente , au personalitate juridica proprie, folosesc denumirea ,emblema , logo-ul organizatiei  internationale, se autofinanteaza si promoveaza la nivel local programele si proiectele organizatiei Zonta International.Romania face parte din Aria 5 –Bulgaria –Macedonia-Romania , a DISTRICTULUI 30 Zonta International, din care mai fac parte :Elvetia, Monaco, Italia de Nord, Franta de S-V, Germania de Sud,Bulgaria si Macedonia
Detalii despre programe, proiecte, burse, recunoasteri, activitati  gasiti pe site-ul www.zonta .org. Sustinem pe plan local mai multe proiecte, dintre care doua, necesita o permanenta activitate de fundraising.
1.Proiectul “Zonta Says NO!”,  care sustine campania internationala cu acelasi nume, proiect dedicat  suportului victimelor violentei –cu precadere femei si copii. In cadrul proiectului acordam consiliere juridica , psihologica , in cariera si/sau pt. gasirea unui loc de munca victimelor violentei, urmarim creearea unui centru de zi pt. aceastea pe un teren proprietate (mentionam ca in judetul Prahova nu exista niciun centru cu posibilitati de cazare pt. victime). Facem parte dintr-un grup de lucru –alaturi de alte ong-uri din Cluj Napoca si Bucuresti –care promoveaza  in Parlament o initiativa legislativa cu privire la modificarea si completarea Legii 217/2003 republicata.
In acest moment ,pe plan local urmarim incheierea unor parteneriate  cu institutii  ale statului si cu  specialisti din domenii diferite ( juridic, medical, asistenta sociala si protectia copilului etc)  care ne pot ajuta in demersurile noastre de a identifica victimele violentei, abuzurilor, traficului ,de a crea o baza de date viabila a acestora,  de a le consilia,
2.Proiectul educational “Ajuta-ma sa invat!”,  proiect dedicat CASEI MARIA din  ors. Urlati, jud. Prahova, initiat de Asociatia ANA SI COPII  ,prin care 25 de copii cu varste intre 5-11 ani, proveniti din  familii sarace, cu multi copii( unele familii au  8, 10, 11 copii),  aflati in situatii de risc si  abandon scolar, au o sansa in plus sa mearga la scoala. Acest proiect necesita sustinerea si atentia permanenta a comunitatii locale, resurse financiare si umane permanente. Exemplificativ – doar contravaloarea painii si laptelui  intr-o luna se ridica la 500 lei pt.  cei 25 de copii.Copii au nevoie de alimentatie corespunzatoare rechizite, carti, imbracaminte, ajutor permanent la lectii etc. Unii copii au probleme de sanatate si necesita consultatii si/sau tratamente. Sunt printre ei copii care au polipi, epilepsie si chiar cancer. In perioada  2013-2014 , in baza parteneriatelor locale cu ISJ, Casa Corpului Didactic Prahova, cu mai multe licee si biblioteci din judet, cu SGU, cu Centrul de Mediere Ploiesti, cu Muzeul de Arta Prahova etc. am organizat pt. tinerii liceeni un  seminar de comunicare, un seminar pe tema bullyngului in scoli, un concurs de eseuri si desen,un proiect verde “Leave a Green Trace behind” in cadrul caruia am plantat in 3 locatii diferite ,copaci si flori; am contribuit la organizarea Conferintei Internationale “Constantin Brancoveanu”  ,a unui  CROS  in beneficiul copiilor institutioonalizati din  Busteni , precum si la aparitia unei reviste scolare la o soala generala din  Urlati; am sponsorizat cu tablete biblioteca de la Colegiul Spiru Haret Ploiesti, contribuind la creearea primei biblioteci virtuale intr-un liceu din judetul nostru.
Organizam  de asemenea si cursuri autorizate de specializare de formator si manager proiect. Toate aceste lucru au fost posibile ,printr-un efort constant al membrelor clubului ,al voluntarilor si cu  contributia decisiva a sponsorului nostru –fabrica COIL PROFIL  din Ceptura ,jud. Prahova. Partenerul nostru media este in mod constant  Revista AVANTAJE pentru femei, redactor sef Daniela Palade Teodorescu.
Alte proiecte locale la care lucram sunt:
-Infiintarea  in judetul Prahova a unui  club de tineret –Z CLUB potrivit  programului organizatiei internationale , program care sustine voluntariatul in randul tinerilor liceeni, serviciile acestora in folosul comunitatii locale.
- Proiectul “Cultura in judetul Prahova”- proiect in cadrul careia, incercam prin evenimentele si activitatile noastre sa aducem mai aproape de comunitatea locala  cultura si valorile ei.Am organizat in cadrul acestui proiect : 2 spectacole, expozitii de arta plastica si fotografie, promovarea cartilor:”Povestea unei supravietuitoare”a Eleonorei Pokola si “Despre cum NU am ratat o literatura grozava” a Angelei Baciu ,intalniri cu cele doua scriitoare, intalnire cu exploratoarea UCA MARINESCU
Ultimele evenimente din cadrul acestui proiect au fost intalnirile  din 21 si 22 mai, de la Campina si Ploiesti prin care am sustinut turneul de promovare a cartii “Despre cum NU am ratat o literatura grozava”, a scriitoarei ANGELA BACIU
Detalii mai multe despre activitatile noastre gasiti si pe pagina noastra de Facebook Zonta Club Valea Prahovei 2013.
-Pe plan international  -organizatia ZONTA INTERNATIONAL   actioneaza la nivel global  prin servicii si advocacy, prin programe  educative ( anual ZONTA INTERNATIONAL – acorda tinerelor fete si femei din intreaga lume, un numar de burse – 3 categorii de burse YWPA, Jane Klausman ,Amelia Earhart ,precum si recunoasterile Emma Collon  acordate cluburilor de tineri) programe dedicate sanatatii ( pt. combaterea HIV, a fistulei , cu precadere  in tari ale lumiii a treia ),programe dedicate luptei antiviolenta –prin campania globala ZONTA SAYS NO, precum si prin  programe dedicate femeilor antreprenor printr-o noua platforma de advocacy
(The Women’s Empowerment Principles - Equality Means Business is a partnership initiative of UN Women and the UN Global Compact that encourages engagement with business, civil society, the United Nations and Governments to advance and empower women in the workplace, marketplace and community. )
Contact asociatie: Sediu Ploiesti, str. Abrud nr. 8, jud Prahova;
Mail : officezontainprogress@yahoo.com; Tel 0723471440
Responsabil eveniment Av. Cristina Tudor – mail av_cristinatudor@yahoo.com
Coordonator District 30 Zonta INTL pt. Z&Golden Z 2014-2016