marți, 19 mai 2015

Scriitoarea Angela Baciu prezenta la Garden Party, Palatul Elisabeta, 10 mai 2015 - Curtea Regala

Cu ocazia Zilei Regalitatii, pe 10 mai, este asteptat an de an un mare eveniment: “Garden Party” – organizat de Casa Regala la curtea Palatului Elisabeta.
(foto: invitatia)
In acest an 6000 de invitati din Romania si Republica Moldova s-au bucurat de momente unice si de emotia intalnirii cu Altetele Lor Regale. Desi acest eveniment este organizat de sase ani, este pentru prima data cand ziua de 10 mai este (in urma unei decizii luate de parlamentari in aprilie 2015) declarata Zi Nationala.
 (foto: Angela Baciu)
 (foto: Angela Baciu)
(foto: Altetele Sale)
Gandul tuturor a fost si alături de Majestatea Sa Regele Mihai şi Regina Ana: “Monarhia salveaza Romania”, “Regele Mihai…Traiasca Regele Mihai”…strigau cei prezenti la eveniment, fluturand steagurile.
 (foto: multimea striga: "Monarhia salveaza Romania")
 (foto: Angela Baciu si Tiberiu Almosnino)
 (foto: Angela Baciu)
(foto: Angela Baciu)
Ca de fiecare data, Garden Party a inceput cu intonarea Imnului Regal si cu aparitia Familiei Regale la balconul oficial. Oamenii au aplaudat. A urmat un spectacol sustinut de Fanfara “Besaglieri” din Italia. Deasupra Palatului au survolat si trei aparate de zbor ale formatiei “Iacarii Acrobati”, urmat de un moment emotionant cand porumbei s-au inaltat pe cerul senin…



(foto: Marina Voica si Angela Baciu)
La eveniment au participat personalitati din toate domeniile, artisti, scriitori, sportivi, pictori, actori, istorici, compozitori, dar si simpli admiratori ai personalitatii Regelui Mihai si a Casei Regale.

 (foto: Angela Baciu)
 (foto: Tiberiu Almosnino - prim balerin, maestru de balet ONB)
(foto: Angela Baciu si Iulia Gorneanu)
Si in acest an s-a respectat desscod-ul care impunea doamnelor sa poarte rochie de zi si palarie. Anul acesta, Alteţa Sa Regală Principesa Margareta a purtat o rochie galbenă din shantung şi voal de mătase, create de Stephan Pelger, şi o pălărie semnată Kristina Dragomir. Principesa Maria a purtat o rochie roz şi o pălărie creată de acelaşi Furnizor Oficial al Casei Regale, dupa informatiile mass-mediei.
Cei prezenti s-au bucurat de un cocktail rafinat si s-au fotografiat pastrand astfel si in imagini amintirea unei zile istorice.
(in imagini: Angela Baciu – scriitor, membru in Uniunea Scriitorilor din Romania
tinuta: rochie alb-negru si pardesiu din matase, pantofi de catifea, palarie alb-negru cu boruri largi)

Tunreu de promovare:Despre cum nu am ratat o literatura grozava,ed.Junimea - lansari la Constanta si Mamaia

Comunicat/invitatie

     Turneul de promovare a cartii de interviuri
             “DESPRE CUM NU AM RATAT O LITERATURA GROZAVA
                                                    de ANGELA BACIU 
                                        continua la Constanta & Mamaia

Va asteptam:

- Marti 26 mai 2015, ora 17.30 la “Pravalia cu carti” – Str.Stefan cel Mare, Nr.31, Constanta
        Din program: lectura, sesiune de autografe
      

-          Miercuri 27  mai 2015, ora 11.00
              * La o cafea cu scriitoarea Angela Baciu, Hotel “Aurora”, Statiunea Mamaia

         Din program:
lectura, conferinta “Rolul femeii-artist in societatea contemporana”, sesiune de autografe


moderator: Mery Mambet – gazda evenimentului

Organizatori:
        -       Asociatia “Saladin Agiacai”
-         Pravalia cu carti
-         Hotel “Aurora”, Mamaia

Cartea este publicata la Editura Junimea, Iasi.
Foto coperta carte: Adrian Mociulschi
Cartea se difuzeaza prin Librariile "Carturesti".
Pentru comenzi: contactati editura.

Va asteptam!

Angela Baciu lanseaza cartea de interviuri la Campina, Ploiesti si Targul de Carte Bookfest, Bucuresti 2015

Dragi prieteni,
Turneu de promovare a cartii de interviuri: 
DESPRE CUM NU AM RATAT O LITERATURA GROZAVA de Angela Baciu, publicata la Editura "Junimea"Iasi continua!

Va astept cu drag:
- Joi 21 mai, ora 17.00 Parohia Sfantul Nicolae, Campina


- Vineri 22 mai, ora 09.30 Casa Corpului Didactic, Ploiesti


- Vineri 22 mai, ora 13.00 - 14.00 Targul de Carte Bookfest 
                          Salonul Internațional de Carte, Bucuresti (carti junimiste) -

Multumesc din toate inima organizatorilor si, in special: Cristina Tudor,Monica RaduDaniela Palade Teodorescu & editura Junimea.

va astept cu drag!

Poeta si publicista Angela Baciu in Antologia ASLRQ 2015, Canada

                                 A aparut Antologia ASLRQ 2015, Canada


Scriitori prezenti in antologie:
Cezarina Victoria ADAMESCU, Carmen ANDREI, Decebal ARMAŞU, Angela BACIU, 
Veronica BALAJ, Alina BEIU-DEŞLIU, Adrian BOTEZ, Florin Vasile BRATU, Elena BUICĂ, Mihaela BURLACU, Ionuţ CARAGEA, Eugen Enea CARAGHIAUR, Marius CHELARU, Daniel CORBU, Melanic CUC, Valeriu CUŞNER, Emilia DABU, Ştefan Doru DĂNCUŞ, Ion Anton DATCU, Miklós János DÉNES, Carmen DOREAL, Adrian ERBICEANU, Petre Andrei FLUERAŞU, Constantin FROSIN, Angela FURTUNĂ, Traian G|RDUŞ, Dan GHIŢESCU, Basile GLIGA, Mariana GURZA, Eva HALUS, Elisabeta IOSIF, Mariana IRIMIA, Veronica Pavel LERNER, Corneliu LEU, Rodica Elena LUPU, Djamal MAHMOUD, Ionela MANOLESCU, Virginia MATEIAŞ, Daniela MAXIM, Ileana Anghel MEŞTER, Vasilica MITREA, Adrian MUNTEANU, Angela NACHE MAMIER, Gheorghe Andrei NEAGU, George L. NIMIGEANU, Mia PĂDUREAN, Aurel POP, Ionel POPA, Elena Adriana RĂDUCAN, George RĂDULESCU, Virgil RĂZEŞU, Ion ROŞIORU, 
Ana RUSE, Lia RUSE, Dumitru SCORŢANU, Petruţa SPÂNU, Elena ŞTEFOI, Luminiţa SUSE, Miruna TARCĂU, Vicky TARCĂU, George TĂUTAN-CERMEIANU, Emilia ŢUŢUIANU, Nicu VINTILĂ-SIGIBIDA, Viorel ZEGHERU.

président – Adrian Erbiceanu – conseiller éditorial
viceprésident – Ionu] Caragea – coordinateur principal
Traitement des photos des membres: Ionuţ Caragea
Rédacteur en chef: Dumitru Scorţanu

Atunci când, în 2009, la numai un an de la înfiinţare, am decis să edităm o antologie a Asociaţiei Scriitorilor de Limbă Română din Québec, folosindu-ne de propriile noastre forţe, mulţi au dat din cap a neîncredere. Dar n-am fost noi cei care ne-am înşelat! Beneficiind de experienţa echipei editoriale şi de cooperarea de excepţie, complet dezinteresată, a multor membri din rândurile asociaţiei, Antologia ASLRQ - 2009 a fost un succes.
Porniţi la drum, după cum se spune, cu piciorul drept, n-am uitat nicio clipă că nimic nu se face de la sine. Este uşor să înregistrezi o companie şi să-i dai un nume; e cu totul altceva să treci peste obstacolele inerente începutului şi să dovedeşti că eşti de folos comunităţii din care faci parte. Rezultatele nu se măsoară în bani sau recompense, ci în mulţumirea pe care o ai văzând că cei din jur, recunoscându-ţi efortul, ţi se alătură.
Colaborarea fructuoasă începută încă din primul an cu Fundaţia Română din Montréal şi continuată, pe mai multe planuri, cu Asociaţia Culturală Română (ACR) şi Comunitatea Moldovenilor din Québec (CMQ), a stat la baza activităţilor desfăşurate de-a lungul anilor.
Urmând normele pe care ni le-am impus, din punct de vedere statutar cât şi pe planul activităţilor de zi cu zi, ne-am implicat în promovarea limbii române şi a culturii româneşti în provincia Québec, în Canada şi pretutindeni în lume.
Activităţile asociaţiei sau cele la care am fost invitaţi să ne aducem contribuţia, au fost multiple, bine organizate şi pe larg mediatizate. Site-ul asociaţiei (www.aslrq.ro), ţinut cu scrupulozitate la zi, reflectă, fără îndoială, cele afirmate.
Pe plan editorial, sub logo-ul asociaţiei (ASLRQ) au apărut, până în momentul de faţă, un număr de 15 cărţi. În prima noastră antologie au fost încorporaţi toţi cei 39 de membri înregistraţi la acea dată, dar astăzi asociaţia noastră numără 64 de membri.
Am considerat necesar ca în preajma aniversării a 7 ani de la înfiinţare, să edităm o nouă antologie, Antologia ASLRQ - 2015, semn indiscutabil al vitalităţii şi încrederii în viitor. Se ştie că suntem o asociaţie nonprofit. Întreaga activitate pe care o desfăşurăm este voluntară, efortul editorial depus fiind o dovadă în plus a dorinţei de a sprijini activitatea membrilor asociaţiei noastre şi de a facilita noi colaborări cu scriitorii din România şi diaspora.

Încheiem acest scurt bilanţ, mulţumind, ca şi prima oară, tuturor acelora care s-au implicat în realizarea acestui proiect, convinşi fiind că eforturile noastre vor fi răsplătite.

Cum a fost la lansarea cartii Despre cum nu am ratat o literatura grozava de Angela Baciu la Centrul Cultural "Mihai Eminescu", Barlad (foto)

                       ZILELE CULTURALE ALE BARLADULUI
                                        15 – 24 mai 2015

PRIMARIA MUNICIPIULUI BARLAD
BIBLIOTECA MUNICIPALA “STROE S.BELLOESCU” BARLAD
CENTRUL “MIHAI EMINESCU” BARLAD

a organizat manifestarea:

                            SCRIITORII & CARTILE LOR

Sambata 16 mai 2015, ora 11.30 la Centrul ‘Mihai Eminescu” Barlad

Lecturi publice cu scriitorii:

* Angela BACIU va lansa cartea de interviuri
           “Despre cum nu am ratat o literatura grozava”, editura Junimea






* Sterian VICOL – va lansa cartea
                 “Memoria lui Femios 3” (Ielele si elegiile lui Terian), editura Junimea

* Liviu APETROAIE

* Sandel STAMATE

Moderator: Dna Geta MODIGA


Va asteptam!
(foto: Livia si Petrus Andrei & Mirela Luca)

Angela Baciu la Zilele Culturale ale Barladului: Scriitorii & cartile lor

Sfârșit de săptămână cu ploi de mai și poezie bună



Apăsată de oarece mai veche și justificată supărare (ceva între mine și mine,  precum și între mine și restul lumii), am purces în cea de-a doua zi  a  Zilelor Culturale ale Bârladului meu iubit, pe o vreme înnourată ca sufletul meu  de poet (cel mai important de pe strada unde viețuiesc, cu puțini locuitori dar cu o mulțime de pisici și câini comunitari), spre îndrăgita Casă Roșie,  Centrul Cultural Mihai Eminescu, în zi de sâmbătă 16 mai mult spre prânz decât spre dimineață ( ora 11,30).
Ploaia dar și starea semidepresivă m-ar fi ținut în casă dacă numele de pe afiș n-ar fi fost atât de importante.
Cel mai mult mi-am dorit să o cunosc pe distinsa doamnă scriitoare Angela Baciu pe care o admirasem de nenumărate ori în postările de pe facebook, posesoarea unui talent remarcabil dar și a unui zâmbet de cinci stele, despre ale cărei cărți am cititi cam tot ce am găsit pe internet.  Provocatoare desigur și prezența celorlalți scriitori de marcăStelian VicolLiviu Apietroaie,  Săndel Stamate și dragul nostru poet Petruș Andrei,  însoțiți de o mulțime de cărți pe care doar le-am privit atins și poftit, urmând să încerc a le lectura în zilele ploioase ce vor urma de-a lungul timpului.
Așadar conform invitație primite din care citez, spre informarea celor ce-și vor opri o clipă privirea pe postarea de pe blogul meu  de astăzi, Sâmbătă 16 mai 2015 – Scriitorii & cărțile lor – invitați Angela Baciu cu Despre cum nu am ratat o literatură grozavă-  Edit. Junimea 2015, Stelian Vicol – Memoria lui Femios 3Liviu Apietroaie cu prezența domniei sale mai presus de cuvinte Săndel Stamate și Petruș Andrei cu „Lecturi empatice”- critică literară în premieră, s-a petrecut la Centrul Cultural M. Eminescu din Bârlad un eveniment remarcabil (așa îl consider, altfel nu scriam despre el ci compuneam o poezie trista și probabil banală, din motiv de ploi de mai și nu numai).
Alocuțiunile rostite firesc ca între prieteni, poeziile citite precum și fragmentele din cartea scriitoarei Angela Baciu au încântat publicul (pe mine în mod special). Am filmat câteva secvențe spre postare aici, păstrare în arhiva personală ori pentru a le trimite doamnei  scriitoare, însă din nefericire (ori poate îngerul păzitor mi-a dat o lecție de stat în banca mea),  glasurile lectorilor au fost acoperite intergral de un bâzâit ferm. Mă mulțumesc cu cele câteva poze pe care le voi posta doar aici.(...)
Recunoștință celor care au înlesnit această întâlnire literară, mulțumiri pentru invitație și felicitări organizatorilor.


A consemnat spre a se băga în seamă, Dorina Stoica
http://dorinastoica.blogspot.ro/2015/05/sfarsit-de-saptamana-cu-ploai-de-mai-si.html?spref=fb

Despre cum nu am ratat o literatura grozava de Angela BACIU, lansare de carte la Libraria Donaris

Pentru cei ce nu au putut ajunge la lansarea cartii de la Casa Serfioti,scriitoarea Angela Baciu si-a lansat cel mai nou volum de interviuri si la Libraria “Donaris” din  Galati,

                                Marti 5 mai 2015, ora 18.00, Libraria “Donaris”

         DESPRE CUM NU AM RATAT O LITERATURA GROZAVA
                                            Editura Junimea, 2015


Scriitoarea a citit fragmente din cartea nou publicata, dar si din cartile sale de poezie.

Invitat special:
Prof. Constantin FROSIN – scriitor, directorul revistei
                                “Le Courrier international de la Francophilie”.

 Angela RIBINGIUC - poet, jurnalist

Prezinta:
Sterian VICOL – scriitor, redactor sef revista “Porto Franco”

Moderator:
Vlad VASILIU - actor




Momente muzicale asigurate de Scoala de chitara by prof.Iulian Manole
-          Cu: Alexandru Cristian, Lada Pranitchi, Vladut Brici, Daniel Lungu

Organizatori:
Libraria “Donaris” Galati, Str.Balcescu


  • Un eveniment sub egida U.S.R Filiala Iasi - Reprezentanta Galati-Tecuci

De ce sa cititi cartea “Despre cum nu am ratat o literatura grozava”…?!!!!





         *   „Angela Baciu scrie cu farmec despre oamenii care dau măreție creației româneşti, prin faptul că viața şi supliciile lor devin poveşti ce aşază literatura română în universalitatea culturii. Drumul de la viață la literatură, şi reciproc, e prilej de dialoguri şi de revelații. Prin celebrele sale Dialoguri, Angela Baciu e unul din cei mai buni cronicari ai vremurilor noastre.” (Angela Furtună)

         * “Angela Baciu a ajuns târziu la maturitate poetică (o spun eu, care n-am ajuns la maturitate decât târziu sau, cine ştie, poate n-am ajuns chiar deloc). La început, scria cu sensibilitatea - şi atât. Era o poetă a ingenuităţii.
A trebuit să treacă prin multe, prin încercări destinale, prin oameni, prin Nora Iuga, prin Radu G. Ţeposu, Cezar Ivanescu etc. Toate acestea au înţelepţit-o. Astfel se face că a început să se exprime cu mai mare coerenţă după borna 40 a existenţei sale. Mă bucur că am avut răbdare şi am aşteptat-o. Într-un fel, ea o evocă şi o repetă pe Nora Iuga, a cărei afirmare a sporit o dată cu trecerea anilor. Angela Baciu abia de acum începe să spună ce are de spus.
Este un om minunat, o femeie minunată…
Este prizoniera acestui paradox, fiindcă este un personaj literar cu evoluţie, iar nu static. Viaţa nu a fost foarte generoasă cu ea. Harul, însă, da. Şi ea face, acum, drumul de la o poetă obişnuită, simplă, "oarecare", la una căreia i s-a îngăduit accesul către esenţe. Şi nu sunt multe persoane, pe lume, binecuvântate cu o asemenea şansă.” (Mihail Galatanu)

            * Cinste autoarei acestor convorbiri, pentru că, prin străduinţa ei, cititorii ne pot vedea aşa cum suntem , nu cum am vrea să fim…” (Adrian Popescu)










          * “Cât despre domnia ta, Angela Baciu, dincolo de harul poetic, cred că ai vocaţia dialogului, iar cele trei volume de interviuri cu personalităţi din toate generaţiile şi de toate tendinţele, pe care ni le dăruieşti cu trudă şi generozitate, se arată a fi şi o istorie vie a vieţii noastre literare din ultimele două decenii.
Ceea ce nu-i puţin lucru.” (Thedor Codreanu)

Constantin FROSIN - Profesor univ. dr. la Univ. Danubius (Galati), Constantin FROSIN este autorul a cca 40 carti, traducatorul a cca 200 carti, a fost publicat de cca 700 reviste din Francofonie.
Este directorul revistei “Le Courrier international de la Francophilie”.
Este membru al urmatoarelor academii:
  • Membru titular al Academiei Francofone (Paris – Chambéry);
  • Membru titular al Academiei Internaţionale din Luteţia (Paris);
  • Membru corespondent al Academiei Europene de Ştiinţe, Arte şi Litere;
  • Doctor of Honour of the Balkan Academy of Sciences, New Culture and sustainable Development „Denis Jersov”;
  • Membru al Academiei de Stiinte a Rusiei;
  • Membru titular al Academiei de Stiinte Ecologice a Republicii Moldova.

Pentru meritele sale, a primit urmatoarele distinctii internationale (selectie):
  • Medalia Parlamentului European “Trophée Gerner”;
  • Medalia de Aur a Academiei Internaţionale din Luteţia (Lutèce);
  • Ofiţer al Ordinului naţional francez Laurii Academici (Ordre des Palmes Académiques);
  • Medalia de Argint a Societăţii Academice Arts-Sciences-Lettres. Ofiţer al Ordinului naţional francez Arte şi Litere (Ordre des Arts et des Lettres);
  • Medalia de Aur a Meritului şi Devotamentului Francez;
  • Medalia de Aur pentru Literatura, Societatea Autorilor si Poetilor din Francofonie; Medalia de Aur a Renaşterii Franceze.

De asemenea, a primit si urmatoarele premii (selectie):
  • Marele Premiu al Academiei Francofone (Grand Prix de l’Académie Francophone);
  • Premiul pentru Traducere în limbi străine al USR;
  • Premiul European de Poezie POÊSIAS; Premiul I de Poezie SAPF (Société des Auteurs et Poètes de la Francophonie);
  • Doctor Honoris Causa al Universităţii „Apollonia” din Iaşi;
  • Premiul pentru Performanta in Cultura - Gala Premiilor PNL Galati, 2014
  • Diploma de Laureat al revistei Literatura si Arta (Chisinau);
  • (Best) Scientist of the year 2014, titlu conferit de European Business Association si Oxford Academic Union si Diploma of Excellence - conferita de aceleasi institutii.





 va multumesc tuturor ca mi-ati fost aproape!